Feedek

Címkék

adobe (1) apple (2) betegség (1) designer (1) designer diseases (1) design elmélet (1) disease (1) inkscape (2) iphone (1) mac (1) nyavalya (1) pdf (1) sketchbook (1) svg (1) web20 (1) web design (2) windows (1)

Egy év, web2.0

2008.03.19. 11:50 Sasi (törölt)

Bő egy év telt el az első bejegyzésem óta, amit ebbe a blogba írtam, és azóta változott pár dolog, de az SVG csak nem akaródzik befutni, az Inkscape pedig még mindig a 0.45.1-es változatnál tart, a 0.46 még mindig nem final release-es, szóval úgy kell értelmezzem ezt a dolgot, hogy az Inkscape lejtőre került, és még egy évet adok neki, amíg eltűnik, mint ahogy a SodiPodi is eltűnt. Miért is szomorú tény ez? A kilencvenes években még vállalkozó kedvű emberek építették az internetet, ma ez már másképp van, ez a generáció már specializálódott, kitanult, az új generációt pedig meg már képzik. A kísérletezőkedv más irányba tolódott, szolgáltatás alapú lett. Ez azért rossz, mert sokszor értékes dolgok nem tudnak utat törni maguknak.

A design-alapú jelenünkben egy dizájner-szakember már nem nyúl olyan eszközökhöz, mint az Inkscape – ha mégis, akkor hamar el is felejti - ahogy én is -, mert lényegében nem tökéletesen, de igazából alkalmatlan termelésre, és megnehezíti a formátumok miatt a grafikák felhasználását, feldolgozását mások számára vagy nekünk körülményes előkészíteni azokat erre. És mivel az új szolgáltatások elé a dizájnerek tolják oda a felületet, ezért az Inkscape nem jelenik meg a kereskedelmi felhasználásban. Ez azért probléma, mert így az Inkscape valós előnyeit senki nem fogja felismerni, és végképp elindul azon az úton, amikor már csak valamiféle halott site-ot, egy nem létező közösséget találunk majd egy domain alatt. Szomorú.

Érdekes tény, hogy pár hónapra rá, miután első bejegyzésemet írtam, megjelent az iPhone, aminél azt vehetjük észre, hogy az Apple mérnökei ugyanarra a következtetésre jutottak, mint én. Illetve hasonlóra. A böngészés úgy működik, hogy részleteket ki tudunk zoomolni a képernyőre, és azt tudjuk olvasni, megnézni. Egész hasonló elven működik ez a dolog, mint amire én gondoltam, csak itt azért szükséges, mert az iPhone képernyője kis felbontású egy PC felbontásához képest, így ha nem zoomolunk bele egy weboldalba, akkor nem is tudjuk ott elolvasni. Ha ugyanezt a módszert és az SVG-t tudnánk használni egy asztali vagy notesz gépen is, akkor az már forradalmat jelentene véleményem szerint, akkor végre azt lehetne mondani, hogy van web2.0!

Ténymegosztás: Érdeklődő ember lévén amikor Mac-re szviccseltem megpróbáltam feltelepíteni az Inkscape-t a MacBookomra. Nos, ez a cucc szeretne egy X11-es application-t magának, ami elvileg beépítve már fent is van az inteles Tiger-en. Ámde mégsem fut az Inkscape, és az X11-et pedig nem tudtam sehogysem megtalálni, újra feltenni, stb. Szóval, a mai világban, ha be akarsz törni, akkor működő eszközöket kell adnod az emberek kezébe! Nem lesz időm azon tökölni, hogy valamit beüzemeljek és kipróbáljak, ami lehet nem is fog bejönni!

Szólj hozzá!

Címkék: apple iphone web design inkscape web20

A bejegyzés trackback címe:

https://sasi.blog.hu/api/trackback/id/tr53387557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása