Feedek

Címkék

adobe (1) apple (2) betegség (1) designer (1) designer diseases (1) design elmélet (1) disease (1) inkscape (2) iphone (1) mac (1) nyavalya (1) pdf (1) sketchbook (1) svg (1) web20 (1) web design (2) windows (1)

Sketchbook a designer életében

2006.12.02. 02:50 Sasi (törölt)

Sketchbook részlet

Mi is az a Sketchbook? A Sketchbook egy olyan füzet, amibe egy designer firkál, rajzol, fest, kísérletezik, lejegyzi a gondolatait - sokszor a fontos tennivalókat is -, és persze mindig magával hordja. Nagyon ritkán fordul elő, hogy rajzeszköz - ceruza, toll, tus, kalligrafikus toll, filc - és a sketchbookom nélkül megyek el valahova. (Néha még színházban is ott szorongatom a kezemben.) 2002 óta vezetek sketchbookot, eltartott egy ideig míg rájöttem, hogy nekem milyen is a sketchbooknak legalkalmasabb füzet. Én A5-ös Pigna sima füzeteket használok sketchbooknak, esetleg négyzetrácsosat, de a simát jobban szeretem, mert az több szabadságot hagy. Tetemes mennyiségű gondolatok kerültek bele ezekbe a füzetekbe, ez nem csak azért jó, hogy az aktuális munkáimat tudom benne vezetni, hanem azért is, mert később is inspiráció jöhet egy-egy régebbi firkából, gondolatból egy aktuális munkához.

Sketchbookokat készen is lehet kapni, és persze egyedileg is lehet készíteni. Akár olyat is lehet csinálni, hogy különböző fajtájú lapokat fűzünk egy füzetbe, hogy legyen ceruzának, szénnek, akvarellnek, pasztellnek, stb. megfelelő hordozó. Számomra az volt a fontos a sketchbook méretének megválasztásánál, hogy kicsi legyen, de még használható méretű, és a legkisebb táskámba is még bele tudjam tenni sérülésmentesen. És ne legyen spirálfüzet, mert megőrülök a hangtól, amikor a lapot átforgatom a spirálon és zavar a spirálozás, amikor a bal oldalra rajzolok (vagy forgatom, de az meg hülyén néz ki). Amúgy meg a spirál legnagyobb hátránya, hogy hamar tönkremegy, azt se szeretem.

A Sketchbook a rajzkészséget is fejleszti, mert általában kevés vonallal, értelmesen próbálok meg benne gondolatokat vizuálisan megfogalmazni. De a Sketchbookba az ember másképp is ír, mert ugye a szép és értelmes rajzokhoz szép és kiművelt írás is illik. Egyszóval a Sketchook a designer elengedhetetlen kelléke.

Egy kis válogatás 2004 és 2006 között használt Sketchbookjaimból:

Sketchbook lapok válogatás
 

Kapcsolódó hivatkozások:

Szólj hozzá!

Címkék: designer sketchbook

A bejegyzés trackback címe:

https://sasi.blog.hu/api/trackback/id/tr120551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása